lauantai 16. elokuuta 2014

Kaupunkikierroksella


Helsingin katuilme on minun silmissäni muuttunut ankeaksi. Kun Kampissa nousen bussista ja siirryn kakkosen raitiovaunuun, jolla kivasti pääsee Kauppatorille, on reitti Urho Kekkosen kadun, Simonkadun, Kaivokadun ja Aleksin kautta mitä masentavin: rumaa, sekavaa ja huonosti hoidettua. Jopa Aleksi, joka nuoruudessani oli Helsingin kutsuvin katu "ikkunaostoksille", on muuttunut surkeaksi ja mitäänsanomattomaksi väyläksi, jonka varrella ei ole mitään esteettisiä houkutuksia silmälle.

Kauppatori on toki värikäs ja kuhisee elämää, toisin sanoen turisteja, joita lukuisat markkinakojut kusuvat syömään aitoa Lapin kalaa, mm. friteerattuja calmareita. Hmm... pakasteenahan ne tietenkin ovat tulleet, eivätkä varmaankaan Lapista. 


klikkaa kuva isommaksi

Torilla kahvittelevat toki muutkin kuin turistit. Nämä vihreät miehet ovat leppoisampia kuin Krimillä tavatut.

klikkaa kuva isommaksi

Poikkeuksen tässä murheen laaksossa muodostaa Espa puistoineen.

klikkaa kuva isommaksi
Siellä  voi viihtyä yhtä hyvin itsekseen kuin

klikkaa kuva isommaksi

porukallakin

klikkaa kuva isommaksi
Toiset istuvat mieluummin Marimekon edessä kadulla

klikkaa kuva isommaksi

ja jotkut katukahvilassa

klikkaa kuva isommaksi
Strindberg ei ole hullumpi, vaikka autot peittävätkin enimmän aikaa näkymän puistoon. Onhan se myös Zyssen toimisto

klikkaa kuva isommaksi
Espan päässä on Ruotsalaisen teatterin talo, jonka terassi on milloin minkin niminen, nyt näköjään bubbles, vaikka minä miellän sen yhä Royaliksi.

klikkaa kuva isommaksi

Aurinkoisen terassin sijaan kahville voi piipahtaa myös sisätiloihin, vaikka Stockalle Robet's Coffee'n

klikkaa kuva isommaksi
Tämän pikkukierroksen jälkeen paluu Kamppiin, jonka läpi kulkee taukoamaton, anonyymi ja kasvoton ihmismassa, joka juuri tekee suurkaupungista niin ahdistavan ja ikävän. Paljon ihmisiä, jotka eivät kuulu tänne, jotka ovat vain läpikulkumatkalla.

klikkaa kuva isommaksi

Porttien valotaulut opastavat oikeaan bussiin.

klikkaa kuva isommaksi
Ihana päästä kotiin :)


9 kommenttia:

 1. Totta, Helsinki - siis keskusta ei ole enää kuin ennen. Sinne ei viitsi mennäkään ellei ole pakko. Hesan keskusta on suhteessa aika pieni, ja jollei Mansku olisi niin leveä, ja jollei olisi Espaa, niin ahtaalta näyttäis. Mm. Simonkatu on surkean ahdas Kampin ja sen hotellin rakentamisen jälkeen. Ja Kaivokatu ja Assan seutu on siivottoman sekainen.
  Mutta kesä kuitenkin on parasta aikaa, on iloisia, värikkäitä ihmisiä ja terasseja. (Osanhan on tosin kuljettava työmatkat kiireisinä :)
  Kivat ja näyttävät kuvat sait keskustan kierueeltasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. orvokki, Kesällä Helsingin keskusta on ehdottomasti enemmän edukseen kuin talvella. Mutta lama näkyy helposti, muistan, miten 90-luvulla Espan ennen niin hienot liikkeet olivat lopettaneet ja liiketilat ammottivat tyhjyyttään.

   Poista
 2. Espanpuisto on minun suosikki ja Esplanadi. Totta on, että Aleksanterinkatu on aika ankea nykyään.
  Nautin myös Hesan lukuisista ravintola-kahviloista ja sisustusliikkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arleena, Espa onkin henkireikä, ja tietysti myös Kaivopuiston ranta, mutta se on jo vähän sivussa. Pikkuputiikit ja kahvilat luovat kaupungille henkeä, mutta olisi kiva jos katukuvakin olisi niin viihtyisä, että kävelylle olisi ilo lähteä. Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Hesassa ja silloin kaupungilla oli kivempi liikkua.

   Poista
 3. Kaikkialla näyttää olevan sama autioituminen menossa, pikkukaupungeissa pahemmin kuin Helsingissä.

  Kysymys: milloin Anja Snellmanin kahviteltta on lopettanut? Minusta tuntuu, että se oli vielä viime kesänä. Olin niin pettynyt viimeksi Helsingissä käydessäni, kun menin kauppatorille ihan sen pöytiin tarjoillun kahvin ja lämpimän lihapiirakan takia - turhaan. Minusta se teltta olis pitänyt ottaa suojelukohteeksi. Ennen sinne vietiin arvovieraatkin aistimaan toritunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, Anja Snellmanin torikahvilaa en tiennytkään ja ensin ihmettelin, mutta googlaamalla (http://www.iltalehti.fi/helsinki/200711236886524_hi.shtml) selvisi, että pitäjä on eri Anja Snellman kuin Anja Kauranen. Monenlaista torikahvilaa siellä kyllä yhä on.

   Poista
  2. Niin onhan niitä, mutta tuo yksi oli se Ainoa Oikea! Ihanat tarjoilijat ja Anja itse mukana ystävällisenä hengenluojana. Valtionpäämiehiäkin vietiin sinne aamukahville. Nykyään kaikkialla pitää itse kantaa kahvit pöytään ja hyvä, ettei tiskata;).

   Poista
 4. Kauniisti kuvasit kuitenkin "ruman" kaupungin. Kävin elokuun alussa, kaksi yötä Kampin puolella, enkä juuri ehtinyt Espalle kuin Stockan kahvilaan. Jos voisi tulla turistina, olisi kivaa, mutta päivät menivät sukulaisissä lähiöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaari3, Helsinki on lapsuuteni kaupunki; nyt asun sen vieressä Espoossa. Helsingin keskusta on muuttunut paljon hektisemmäksi - samalla kun itse olen muuttunut hitaammaksi. Selvää on, että keskinäinen suhteemme on muuttunut. "Nuoruus on jäänyt jo taa" - niinkuin jossain laulussa lauletaan ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.